حنا و خواص شگفت انگیز آن در سلامتی
یکی از گیاهان دارویی مفید که استفاده از آن از دیرباز در میان زنان و مردان رواج داشته است. گیاهی به نام حنا می باشد. در گذشته از این گیاه به عنوان ماده ای رنگی برای رنگ کردن موها استفاده می شد. اما با گذشت زمان و پس از مطالعات فراوان مشخص گردیده است. که این ماده خواص بی شماری دارد. پامیشا با معرفی حنا و خواص شگفت انگیز آن در سلامتی در تلاش است. ضمن معرفی خواص شگفت انگیز حنا ، نحوه استفاده از آن را نیز توضیح دهد.
حنا چیست؟
حنا (Henna) یکی از گیاهان دارویی است. که خواص درمانی بی شماری دارد. و در گذشته از آن برای رنگ کردن موها و جلوگیری از ریزش موها استفاده می نموده اند. اما پس از بررسی های فراوان مشخص گردید. علاوه بر خواص یاد شده این ماده گیاهی خواص معجزه آسای دیگری نیز برای سلامتی دارد. که در ادامه مقاله حنا و خواص شگفت انگیز آن در سلامتی به تشریح بیشتر آن ها خواهیم پرداخت .
گیاه شناسی حنا
گیاه حنا ، با نام علمی «لاوسونیا اینرمیس» ( Lawsonia inermis) گیاهی از رده دولپهایهاست. که خود سرده مشخصی را به نام حنا (Lawsonia) میسازد. این گیاه به صورت درختچهای است. گل های این گیاه به رنگ سفید یا صورتی و میوه های آن کوچک می باشد . که بومی آفریقای شمالی، آسیای جنوبی و غربی، و شمال استرالیا میباشد. حنا به عنوان مادهای آرایشی در مصر باستان، بخشهایی از آفریقای شمالی، آفریقای غربی، شاخ آفریقا، شبه جزیره عربستان، خاور نزدیک، شبه قاره هند و آسیای جنوبی استفاده میشده است. همچنین بین زنان شبهجزیره ایبری و اروپای قرن 19 رایج بود. حنا گیاهی که آن را گیاه هزار و یک خاصیت می نامند و پوست و مو را زیبا میسازد، نیروی جنسی را تقویت میکند. و سردردهای شدید را درمان میکند.
انواع حنا
این محصول گیاهی در اشکال مختلف و به صورت پودر ، رنگ ، افشره ، شربت و پماد در دسترس است. که از ترکیب ساقه، دانه یا برگ های حنا به دست میآیند. در نهایت می توانید. از روغن، ساقه و دانه های این گیاه نیز استفاده نمایید.
حنا در طب سنتی
یکی از معروف ترین و پر مصرف ترین گیاهن طبی است. پودر این گیاه که در اصل همان موادی است. که به مصرف می رسد. تقریبا سبز _ زرد مایل به مغز پسته است. از برگ و گل آن به دست می آید. حنا از قدیم معروف بوده است. و به مصرف رنگ کردن موی سر و ریش به کار می رفته است .
امروزه هم در برخی کشورها مصرف دارد. برای کاهش اثر سرخ آن مقداری مواد گیاهی دیگر مانند نیل یا سایر مواد آلی را به آن می افزایند. و عده ای با افزودن آب غوره یا آب لیمو اثر بخش آن را افزایش می دهند. این ماده گیاهی بهترین داروی ضد میکروب و ضد قارچ است. که در لابه لای انگشتان دست و پا رشد می کنند. و در درمان عرق سوز بسیار نافع است. ریشه مو را محکم کرده و سفیدی آن را برطرف می کند. برای درمان جوش ها و خارش های سودایی ضماد مخلوطی از این گیاه و روغن حیوانی را بر روی موضع قرار دهید.
خواص حنا
استفاده از حنا تنها به رنگ کردن و نرم کردن موها محدود نمی شود. بلکه این گیاه دارویی سایر فواید درمانی دیگری نیز برای سلامتی بدن می باشد. که پامیشا در همین مقاله حنا و خواص شگفت انگیز آن در سلامتی آن ها را به شما معرفی می نماید:
حنا گیاهی پرخاصیت است که بیشترین فواید آن را برای مو میدانیم، در حالی که پودر برگهای معجزه آسای این گیاه درمان دردها نیز میباشد. حنا گیاهی به صورت درختچه یا درختی با برگهای سبز متمایل به خاکستری و بیضوی شکل بوده که گلهایی به صورت خوشه گرزن بزرگ، به رنگ سفید یا زرد بسیار خوشبو، با میوههای خشک و شکوفا دارد و حاوی دانههای خیلی کوچک است.
به فارسی حنا و در کتب سنتی و به عربی، الهناء رقون و رقان گویند. و گل آن را فاغیه مینامند. برگهای گیاه حنا، بخش داروئی آن را تشکیل میدهد. برداشت برگ حنا از سال دوم و سوم و کشت آن سالی دو بار صورت می گیرد. در اوایل تیرماه به نام حنای گرما و در اواخر آبان ماه به نام حنای قوس معروف است.
1.بهترین رنگ موی گیاهی
از گذشته تا به حال بسیاری از مردم برای رنگ کردن موهای خود از حنا استفاده می کنند. این ماده علاوه بر تغییر رنگ موها در افزایش رشد مو،جلوگیری از ریزش مو و سلامت و زیبایی موها تاثیر شگرفی دارد. با استفاده از آن می توان از بروز موخوره بر روی موها جلوگیری نمود. خواص حنا برای ریزش مو و خواص حنا برای رشد مو بر همگان اثبات شده است. و کاملا مورد تایید می باشد. این ماده بر خلاف سایر رنگ موها شیمایی فاقد عارضه می باشد. و استفاده از آن در تقویت فولیکول های مو موثر است. سایر خواص حنا برای مو عبارت است از:
- نرم کننده و حجم دهنده مو
- ضد شوره سر
- ضد خارش پوست سر
2.تقویت ناخن ها
محافظت از ناخن ها با حنا روشی خوب و عالی برای داشتن ناخن هایی زیبا می باشد .این ماده با دارا بودن خواص آنتی باکتریال از تجمع میکروب ها در زیر ناخن ها و فضای کوتیکول جلوگیری نموده و با تقویت ناخن ها از شکنندگی ناخن ها پیشگیری می کند .
برای تقویت ناخن شما باید روزی 10 گرم از آب جوشانده حنا را تهیه و به مدت 10 روز آن را استفاده کنید. برای این کار 10 گرم برگ حنا را در 250 سی سی آب خیسانده و بجوشانید تا به یک پنجم برسد سپس آن را شیرین کرده به مدت یک ماه میل کنید.
3.جوانسازی پوست
خاصیت ضد پیری این ماده بر همگان به اثبات رسیده است. دارای آنتی اکسیدان های فراوانی است. که با داشتن اثرات قابضی در کاهش چین و چروک پوست صورت موثر است. در محو کردن آثار زخم یا جوش اثر بسزایی دارد. به نحوی که در جوانسازی پوست موثر است . بنابراین اگر قصد جوانسازی پوست و رفع علایم پیری زودرس پوست را دارید. از حنا و فواید آن غافل نشوید.
4.رفع التهاب
حنا با داشتن خواص خنک کنندگی در محافظت از پوست در برابر عفونت موثر می باشد. استفاده از آن در رفع التهاب سودمند است. بنابراین یکی دیگر از خواص حنا در طب سنتی استفاده از آن در درمان سوختگی، جراحت و زخم ها می باشد. در رفع و درمان آفتاب سوختگی و سایر مشکلات پوستی نیز بسیار نافع است. همچنین استفاده ی موضعی از روغن حنا برای کاهش درد و التهاب در بیماران مبتلا به دردهای مفصلی سودمند است. و از تحلیل ماهیچه ها و غضروف ها، جلوگیری می کند.
5.ضد تب
بر اساس تعالیم سنت آیورودا استفاده از این گیاه در کاهش حرارت بدن یا تب مفید است. این گیاه با کاهش کلی دمای بدن و افزایش تعریق به خنک شدن بدن کمک می کند. و سبب تعادل و تنظیم دمای بدن می شود .
اگر شما از نقاط داغ و یا گر گرفتگی در مناطق خاصی از بدنتان رنج می برید، با استفاده کردن از حنا می توانید آن را بهبود بخشید. اما حنا نمی تواند نگرانی شما در این موضوع را از بین ببرد و اگر وضع پوست شما گرم است به پزشک مراجعه کنید تا با دقت تمام مشکل شما را بهبود بخشد.
6.سم زدایی از بدن
مصرف حنا در پاکسازی دو اندام حیاتی بدن موثر است. دو اندامی که بعنوان پالایشگاه های بدن بنام کبد و کلیه هستند. در دفع سموم و مواد زائد نقش سودمندی داشته است. با بهبود عملکرد این دو ارگان حیاتی به افزایش کارایی سایر اندام های بدن و محافظت از بدن در برابر بیماری ها کمک می کند.
7.تنظیم فشار خون
مصرف آب یا دانهی حنا در کاهش سطح فشار خون و کاهش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی موثر است. این ماده از تشکیل لخته خون و انواع آمبولی جلوگیری می نماید. در نتیجه احتمال سکته را کاهش میدهد.
8.بهبود مشکلات عصبی
بر اساس تدابیر طب سنتی مصرف این گیاه در درمان سردرد موثر است. بهبود جریان خون درون مویرگی درون مغز و درمان اختلالات خواب اثرات نافعی دارد. اگر از هر کدام از مشکلات یاد شده رنج می برید. افزودن چند قطره روغن حنا به رژیم گیاهیتان ، تأثیر مثبتی به همراه خواهد داشت.
برای تسکین درد اعصاب و مفاصل استفاده از روغن حنا به افراد توصیه می شود. برای اینکه این ضماد بهترین اثر را با خود به همراه داشته باشد باید گل حنا را در روغن زیتون بجوشانید، آن را صاف کرده و بعد از آن استفاده کنید.
9.درمان اگزما
بیماری اگزما عارضه پوستی است. که به ویژه در هنگام تغییرات فصلی افراد زیادی را درگیر خود میکند. مشکلی پوستی که رفع آن گاهی اوقات دردسر ساز است. در این مورد نیز به گفته متخصصان طب سنتی، می توان از گیاه حنا استفاده کرد. به عبارتی یکی دیگر از خواص استفاده از حنا رفع این مشکل است، پس اگر مبتلا به این عارضه هستید باید گرد برگ حنا با برگ هلو را به خوبی مخلوط کرده و از آن به صورت ضماد استفاده کنید. نکته دیگر اینکه برای معالجه جوش و کورک سر کودکان ریشه حنا را خشک کرده و بعد به صورت ضماد آن را روی سر وی بگذارید.
10.درمان اسهال خونی و زخم روده
با توجه به این که حنا یکی از گیاهان، با مقدار قابل ملاحظه ای تانن است. لذا دارای خاصیت قوی قابض می باشد. به همین دلیل از آن به طور خوراکی در اسهال خونی، زخم های روده ای- معده ای و به عنوان ادرارآور استفاده می شود.
11.ضد باکتری
حنا دارای اثر ضد باکتری خصوصا در باکتریهای گرم، مثبت می باشد. همچنین دارای اثر ضد قارچی در قارچهای مولد کچلی تریکوفایتون، اسپوروتریکوم و کریپتوکوکوس است. برای تسکین سردرد خود از حنا به عنوان ضمادی استفاده کنند. و آن را به صورت ضماد به سر خود بمالید.
12.تقویت مو
حنا گیاه معجزه آسای دارویی یک درمان طبیعی ضد ریزش مو و حفظ سلامت مو است. کوتیکول های مو را درمان میکند. در نتیجه در بهبود سلامت ریشه مو نیز موثر است. که این امر مانع از خرد شدن تارهای مو شده و درخشندگی موها را حفظ می کند. همچنین حنا PH پوست سر را در حد متعادل نگه می دارد تا از ریزش موی زودرس جلوگیری کند.
13.لایه بردار پوست
حنا عملیات لایه برداری از پوست را انجام می دهد. آن را پاکسازی می نماید. بدین ترتیب پوست به مرور روشن تر شده و رنگ سفیدتری به خود خواهد گرفت. بنابراین افرادی که به دنبال راهی برای روشن تر کردن پوست خود می گردند، می توانند از ماسک معجزه گر حنا استفاده نمایند. برای دریافت اثرات مثبت این محصول می توان پودر حنا را با آب مخلوط کرد و به مدت ده دقیقه بر روی پوست قرار داد.
14.افزایش طراوت و شادابی پوست
یک پوست شاداب و جوان می خواهید؟ پوستی که اثری از چین و چروک و پیری در آن نباشد؟ حنا انتظاراتتان را در این باره محقق خواهد کرد. حنا چین و چروک های ریز صورت را نابود کرده و صافی و زیبایی را جایگزین می سازد.
این گیاه معجزه گر، لک، آکنه و زخم های پوستی را نیز از بین می برد. دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. حنا نه تنها برای پوست صورت، بلکه برای پوست دست نیز فواید بسیاری را به ارمغان می آورد.
خواص برگ حنا
مالیدن مخلوط برگهای له شده این گیاه با روغن زیتون به موی سر کمک زیادی به رشد آن میکند.که در مقاله حنا و خواص شگفت انگیز آن در سلامتی توضیح داده شده است.
به ویژه اگر این مخلوط را با آب گشنیز ترکیب کرده و سپس مورد استفاده قرار داد. اگر مدت هاست که به دنبال راهکاری برای رفع بوی بد عرقی هستید که در هنگام پوشیدن کفش به آن دچار می شوید، باید بگویم که می توانید خوشحال باشید زیرا که حنا برای رفع عرق بد بوی پا بسیار موثر بوده و می تواند این دغدغه شما را نیز برطرف کند. از جوشانده برگهای حنا به صورت غرغره برای رفع پیله دندان استفاده میشود.
در مصرف داخلی برای کاهش درد معده بعد از زایمان و همچنین برای رفع خشونت صدا تجویز میشود. برای رفع مشکلات پوستی و داخلی، حنا به صورت موضعی در درمان بیماریهای قارچی پوستی بویژه در قارچ های عامل کچلی و تخفیف دردهای روماتیسمی بکار می رود. ضد باکتری، ضد قارچ، ضد تب، ضد اسپاسم، ضد ویروس، ضد آفتاب، قابض، تهوع آور، ادرارآور، قاعده آور، ملین، خلط آور، محافظ کبد، کاهش دهنده پرفشاری خون، ضد بارداری و سقط کننده، حساسیت زا، مهار کنندهی نیترات ردوکتاز و مسکن از خواص مفید حنا است.
پرپشت شدن موها با استفاده از حنا:
باید ابتدا برگ های حنا را با روغن خردل بجوشانید و به طور مرتب به موها بمالید. البته برای شادابی موها توصیه دیگری نیز برای شما دارم اینکه مخلوطی از پودر حنا را با آب و آب لیمو مخلوط کرده و آن را به موها بمالید. سپس یک ساعت صبر کنید و بعد موها را بشویید. بعد از اینکه موها را خشک کردید می توانید برق آن را در آینه تماشا کرده و لذت ببرید. حنا گیاه معجزه آسای دارویی یک نرم کننده گیاهی بسیار عالی بشمار می آید. سبب می شود تا موهایتان شفاف و براق بنظر برسد همچنین مو را تغذیه می کند و آن را نرم و ابریشمی می سازد.
بهترین راه جهت استفاده از فواید حنا برای نرم کردن مو خیساندن آن در ماست ساده و سپس مالیدن آن به تمام نواحی سر است. ماست مانع از خشکی مو شده و درخشندگی تارهای مو را سبب می شود. همچنین می توانید پودر حنا را با ماست و چند قطره آبلیمو مخلوط نمایید و به سر خود بمالید و بعد از یک ساعت سرتان را بشویید. اگر می خواهید از حنا برای تیره کردن رنگ موهایتان استفاده کنید پودر حنا و آبلیمو را در یک ظرف آهنی مخلوط نمایید و بگذارید یک شبانه روز بماند. البته اگر می خواهید موهایتان رنگ قهوه ای مایل به قرمز داشته باشد به هیچ وجه از ظروف آهنی استفاده نکنید. مخلوط نمودن حنا با گیاهانی نطیر ریحان و مارچوبه نیز در رشد مو موثر است.
یک راه طبیعی و بدون عوارض جانبی جهت زیبایی و درخشندگی مو بشمار می آید. امکان دارد استعمال حنا در مقایسه با برخی از محصولات گرانقیمت بهداشتی اتلاف وقت بشمار آید اما صرفا زمانی به خواص آن پی می برید که آن را بطور منظم استفاده نمایید.
یکی از قابل توجه ترین استفادههای حنا گیاه معجزه آسای دارویی:
به کارگیری آن برای محافظت از پوست در برابر عفونت ها و از بین بردن التهاب است. این خاصیت نه تنها برای درمان سوختگی، زخم و خراش کاربرد دارد، بلکه به دلیل اینکه می تواند یک لایه محافظ علیه پاتوژن ها و مواد خارجی ایجاد کند، می تواند باعث سفتی و استحکام پوست و لایه های تشکیل دهنده پوست صورت باشد. حنا به صورت پرده ای، مانع تاثیر اشعه خورشید بر روی پوست بدن می شود.
- یکی از خواص حنا رفع جوش های دهان می باشد.
- برای رفع جوشهای دهان، جوشانده حنا را مزه مزه کنید و نتیجه خوبی بگیرید.
- گذاشتن ضماد حنا بر سر باعث تقویت بینایی خواهد شد. این یکی از جالبترین فواید حنا می باشد.
- حنا کردن کف پا عث لطیف شدن کف پا شده و بوی بد پا را از بین خواهد برد و باعث تقویت نیروی جنسی خواهد شد.
- روغن گل حنا که آن را «دهن الفاعیه» نامند و مانند گل سرخ تهیه می کنند گرم و محلل مقوی مو برای روشنی و درخشانی رنگ چهره نافع است.
- برای معالجه ترشحات سوزاکی مهبل از جوشانده ریشه درخت استفاده می شود.
عوارض و مضرات روغن حنا را بشناسید !
این گیاه دارویی عوارض خاصی در مصرف کنندگان معمولا نشان نمی دهد. پامیشا در مقاله حنا و خواص شگفت انگیز آن در سلامتی تاکید دارد. مگر افرادی که نسبت به گیاهان دارویی حساسیت داشته باشند:
- حنا نباید در دوران بارداری و شیردهی استفاده شود.
- روغن حنا آلرژی زا بوده و ممکن است در برخی از افراد ایجاد حساسیت نماید. پس در مصرف آن باید دقت نمود.
- کسانی که تحت درمان هستند یا داروی خاصی استفاده می کنند قبل از مصرف این گیاه دارویی با پزشک معالج خود مشورت کنند.
- کسانی که پوست حساسی دارند باید در مصرف حنا و روغن حنا دقت کافی را بعمل آورند.
- قبل از مصرف روغن حنا در پوست می توان ابتدا در منطقه ی کوچکی از پوست تست نمود اگر بعد از ۲۴ ساعت عارضه ای مشاهده نشد از آن استفاده نمود.
- باید به این نکته توجه داشت که در خرید وسایل بهداشتی و آرایشی مانند انواع شامپو ها نیز باید امکان بروز حساسیت را قبل از مصرف محصول چک نمود تا دچار مشکلات آلرژیک نشد.