رشد فیزیکی کودک تان را با فعالیت ورزشی مناسب تقویت کنید.
ورزش و تحرک از مسیرهای مختلف به صورت مستقیم و غیر مستقیم، بر ابعاد متفاوتی از زندگی کودکان تاثیر می گذارند. منجر به احساس مثبت نسبت به خود، کاهش تفکر منفی نسبت به زندگی، بهبود خلق و خو، شرایط جسمی و روانی بهتر خواهد شد. آثار ورزش بر اعتماد به نفس کودکان در نهایت عملکرد ذهنی، تحصیلی و انتخابهای آنها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. هر نوع تحرک به شرط متناسب بودن با توان کودک، آزاد بودن کودک، لذتبخش بودن و مداومت، میتواند.این اثرات را بر اعتماد به نفس او داشته باشد. که پامیشا تاکید می کند. رشد فیزیکی کودک تان را با فعالیت ورزشی مناسب تقویت کنید.
اما به طور خاص ورزشهایی که مستقیما بر احساس ارزمندی و مفید بودن کودک تاثیر میگذارند. (مانند ورزشهای تیمی) یا ورزشهایی که احساس آرامش ایجاد میکنند (مانند یوگا، شنا و دوچرخهسواری)، اثرگذاری بیشتری روی احساس خود ارزشمندی کودکان خواهند داشت.
رابطه ورزش و اعتماد به نفس
ورزش همیشه به عنوان یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس معرفی میشود. اما چگونه ورزش کردن میتواند بر اعتماد به نفس اثرگذار باشد؟ متخصصان در مورد فعالیت بدنی مناسب برای کودکان چه توصیههایی دارند؟ چرا بعضی از کودکان اعتماد به نفس لازم برای ورزش را ندارند و از ورزش در مدرسه یا کلاسهای ورزشی فراری هستند؟ آیا در هر سنی میتوان ورزش را شروع کرد؟ چگونه باید ورزش را وارد برنامه زندگی کودکان و دانشآموزان کرد؟
اعتماد به نفس به مهنای باور به تواناییها، استعدادها، ارزشها و قابلتیهای فردی در رسیدن به اهداف است. بنابراین نقش حیاتی در پیشرفت تحصیلی و رشد شخصیت کودکان و تقویت جسمانی کودکان دارد. اما چگونه ورزش میتواند. این عنصر مهم را تقویت کند؟ نمیتوان یک مکانیسم خاص و واحد برای ارتباط بین ورزش و اعتماد به نفس متصور شد. تقویت جسم ، اعتماد به نفس و ورزش در ابعاد مختلفی یکدیگر را تقویت میکنند. در ادامه برخی از دلایل تقویت جسم و بهبود اعتماد به نفس کودکان با ورزش را ذکر کردهایم که شاید درک این ارتباط را برایتان آسانتر کند.
تعادل هورمون ها با ورزش
سیستم بدن انسان بر اساس نیاز او بقا فعالیت میکند بنابراین هر عاملی که نشاندهنده شرایط عادی و طبیعی باشد، بدن را در وضعیت نرمال نگاه میدارد. یکی از مشکلات زندگی امروزی و بیتحرکی مفرط، به هم خوردن نظام بدن و تعادل هورمونها است. بدن انسان برای بیتحرکی تکامل پیدا نکرده و در این شرایط تمام اجزای بدن، شرایط را بحرانی و بدن را در حالت قحطی تلقی میکنند. بنابراین همه قند و چربی غذا در بدن ذخیره و تبدیل به بافت چربی میشوند. از طرفی با کاهش تحرک سلولهای بدن نسبت به انسولین بیتفاوت میشوند و بدن باید انسولین بیشتری تولید کند که نتیجه آن مقاومت به انسولین است. بافت چربی نیز به نوبه خود تعادل هورمونهای جنسی، هورمون اشتها و هورمونهای موثر بر سوخت و ساز را به هم میزند.
کاهش متابولیسم، تاخیر در رشد، افزایش وزن و ابتلا به اختلالات متابولیک تنها بخش کوچکی از نابسمانی ناشی از بیتحرکی هستند که مستقیم و غیر مستقیم بر اعتماد به نفس اثر میگذارند. اما ورزش با تنظیم سوخت و ساز، بدن را دوباره به شرایط نرمال بازمیگرداند. در نتیجه نه تنها هورمونهایی که منجر به تغییر و بهبود شرایط جسمی میشوند تنظیم خواهند شد، بلکه هورمونهای مرتبط با احساس لذت، شادی و آرامش مانند سروتونین، کورتیزول، اندورفین و انسولین نیز به سطوح نرمال خود برمیگردند.
اثر ورزش بر کاهش استرس و اضطراب
افزایش تحرک با کاهش ترشح هورمون کورتیزول (هورمون استرس)، افزایش هورمون اندورفین (مسکن طبیعی بدن) و افزایش ترشح هورمون سروتونین (هورمون شادی) در نهایت بر میزان شادی، مثبتنگری و تعادل خلق و خوی کودکان و نوجوانان موثر است. استرس و اضطراب در یک چرخه با اعتماد به نفس قرار دارند و با یکدیگر رابطه عکس دارند. وقتی یک کودک سطح بالای از استرس و اضطراب را تجربه میکند، دچار کاهش عملکرد مفید در درس و کندی فعالیتهای ذهنی میشود. در نتیجه احساس مثبت او نسبت به خودش کاهش پیدا میکند.
این مسیر نتیجهای به جز کاهش اعتماد به نفس ندارد. بر همین اساس مقاله رشد فیزیکی کودک تان را با فعالیت تقویت کنید. توضیح می دهد. از طرفی ورزش با درگیر کردن ذهن کودکان، برای ساعتی آنها را از تمام افکار منفی و فشارها دور میکند. این تجربه میتواند عاملی در شکلگیری ساختار فکری مثبت و افزایش خودکارآمدی در کودکان باشد.
کاهش افسردگی و ورزش
برخی از افراد کمبود اعتماد به نفس را عامل و افسردگی را معلول میدانند در حالیکه این تصور نادرست است. کمبود اعتماد به نفس نیز میتواند عامل افسردگی در کودکان و نوجوانان باشد و این دو یک لوپ را تشکیل میدهند. اعتماد به نفس عموما با اهمالکاری، ترس از اقدام، احساسات منفی نسبت به خود و پیشبینی شکست، منجر به افسردگی میشود. از طرفی همه مواردی که تا اینجا بررسی کردیم مانند اختلالات هورمونی، چاقی و اضطراب، از فاکتورهای موثر بر افسردگی هستند. ورزش کردن با کاهش هورمون استرس، افزایش هورمونهای مفید در تمرکز و شادی، بهبود زیبایی ظاهری و جسمی، منجر به افزایش اعتماد به نفس و کاهش افسردگی در کودکان میشود.
اجتماعی شدن و افزایش اعتماد به نفس
یکی از راههای مسلم ایجاد اعتماد به نفس و حس ارزشمندی، حضور در اجتماع و پذیرفته شدن در جمع همسالان است. ورزشهای گروهی به دلیل مفرح بودن موقعیت مناسبی برای شکلگیری همکاری، دوستی و احساس صمیمت بین کودکان و نوجوانان هستند. احساس تعلق کودک به یک جمع، داشتن اهداف مشترک (تشکیل تیم و تلاش برای برنده شدن) و تقویت مسئولیت پذیری در کودکان مجموعهای از عوامل تقویتکننده اعتماد به نفس را تشکیل میدهند.
کودکان خردسال سرشار از انرژی هستند و این از نظر رشد فیزیکی چیز خوبی است، زیرا حرکت مکرر گروههای عضلانی بزرگ و کوچک است. که باعث قوی شدن این قسمتهای بدن میشود. با این حال، ابتدا مهارتهای حرکتی درشت رشد میکنند. به همین دلیل است. که کودکان دو، سه و چهار ساله تمایل بیشتری به دویدن، پریدن، گرفتن و وول خوردن دارند. تا اینکه ثابت بنشینند. و از ماهیچههای دست خود برای مثلاً نقاشی یا بازی با اسباببازیهای کوچک استفاده کنند. اما فکر خوبی است. که برای هر دو نوع فعالیت وقت بگذارید. در این مطلب ” رشد فیزیکی کودک تان را با فعالیت تقویت کنید.” با چند راه برای تقویت رشد جسمانی کودک دو تا چهار سال آشنا می شوید.
افزایش سطح انرژی با ورزش
تعادل هورمونی، بهبود متابولیسم، کنترل قند خون، کاهش میل به شیرینیجات، احساس ارزشمندی و شادابی ناشی از ورزش در نهایت باعث افزایش سطح انرژی دانشآموزان میشوند. دانشآموزی که سطح انرژی بالاتری دارد، دارای ذهنی فعالتر، خلاقتر و متمرکزتر است در نتیجه عملکرد تحصیلی او نیز بهبود پیدا میکند. همه این موارد در نهایت منجر به شکل گیری اعتماد به نفس در کودکان میشوند.که در مقاله رشد فیزیکی کودک تان را با فعالیت تقویت کنید. مورد تاکید قرار گرفته اند.
بهبود شرایط جسمانی کودکان با ورزش
تا اینجا درباره اثرگذاری مستقیم ورزش بر فعالیت مغزی و سیستم بدن صحبت کردیم. اما اثرات ورزش به این دو محدود نمیشود و یکی از واضحترین نشانههای ورزش کردن در بهبود شرایط جسمی، کاهش اضافه وزن و چاقی نمود پیدا میکند. هرچند بهبود ظاهر نباید اولین یا تنها انگیزه ورزش دانشاموزان باشد، اما کودکانی که دچار مشکلات جسمی مانند ضعف جسمانی، لاغری مفرط، اضافه وزن شدید و چاقی هستند، میتوانند از طریق ورزش شرایط جسمانی خود را بهبود ببخشند. بدیهی است که کودکان دارای مشکلات جسمانی ممکن است تصویر ذهنی ناخوشایند و منفی از خود داشته باشند یا مورد آزار و اذیت سایرین قرار بگیرند. حتی دلسوزی، شوخی، ترحم یا نصایح دیگران به کودکانی که دچار مشکلات جسمانی ناشی از کم تحرکی هستند، همچنان باعث احساس بیارزشی یا خشم آنها نسبت به خود میشود. رشد رسانهها و شبکههای مجازی نیز به این مسائل دامن زده است. بنابراین یکی از اثرات بسیار موثر ورزش بر اعتماد به نفس کودکان را میتوان در تصویر بدنی مثبت کودک نسبت به خود جستجو کرد.
معرفی فعالیت ورزشی مناسب برای تقویت رشد کودکان
پیادهرویهای خانوادگی داشته باشید
به طور متناوب پیادهروی کنید، قدمرو بروید و بدوید. هنگام راه رفتن، یک بازی حدسی انجام دهید یا برای تنوع پرهای پرندگان یا برگها را جمع کنید و کلکسیونی از آنها درست کنید. در داخل خانه، با آلات موسیقی یا پرچم، یک رژه برگزار کنید.
بازی با جعبهٔ شنی را تشویق کنید
جعبه را با اسباببازیهایی پر کنید که کار با دست را تشویق میکنند.
آببازی کنید
استخر بادی، آبپاش خودکار یا شلنگ آب، پاشیدن، دویدن و لمس کردن را تشویق میکنند. یادتان باشد وقتی کودکی نزدیک آب است، همیشه بر او نظارت داشته باشید.
مسیر بامانع ایجاد کنید
در اتاق نشیمن یا حیاط مسیری بامانع ایجاد کنید که شامل کوسنها، جعبههای مقوایی، اسباببازیها یا سایر اشیایی است که کودک میتواند آنها را دور بزند یا از روی آنها بپرد.
بازیهای وانمودی انجام دهید
حیوانات از جمله علایق کودکان خردسال هستند. همراه کودکتان این بازیها را امتحان کنید: «بیا ببینیم میتونی مثل مرغ راه بری؟»، «مثل اسب یورتمه بری؟»، «توله سگ چی کار میکنه؟» یا فرزندتان را تشویق کنید که مانند هواپیما «پرواز» کند یا قایقی را در اتاق پارو بزند.
گرگم به هوا بازی کنید
انواع مختلف گرگم به هوا را در قرارهای بازی معرفی کنید. برای مثال، نوعی از گرگم به هوای ترکیبی را که شامل استپ و حرکت نکردن بازکنی است که به وسیلهٔ گرگ فریز یا منجمد شده است.
توپبازی کنید
بازیهایی که شامل شوت زدن، پرتاب کردن و گرفتن میشوند، تمرینهای بسیار خوبی هستند. سعی کنید در سالهای پیشدبستانی قوانین خیلی جزئی برای بازی تعیین نکنید.
با موسیقی برقصید
کودک خود را در معرض سبکهای مختلف موسیقی قرار دهید. نواختن آلات موسیقی نیز رشد فیزیکی را افزایش میدهد. یا متن آهنگهایی ساده را با حرکات فیزیکی اجرا کنید. بسیاری از آهنگهای آشنا از طریق بازی انگشتی بر مهارتهای حرکتی ظریف تأکید میکنند.
یک ریسمان روی زمین بگذارید
ریسمانی را روی زمین بگذارید و وانمود کنید که طناب سیرک یا یک تخته روی دریاست. با این بازی به رشد تعادل بدنی کمک میکنید.
ماشین، دوچرخه یا عروسکی را بشویید
هر چیزی که شامل کف و آب باشد سرگرمکننده است. حباب درست کنید و اجازه دهید فرزندتان آنها را بگیرد.
بازیهای دوران کودکی خود را معرفی کنید
همه چیز برای فرزند شما جدید است. لیلی، هویج هویج، قوری فنجانه، استپ رقص یا بازی مجسمه شو را که چراغ سبز، چراغ قرمز نیز نامیده میشود.
یک نمایش عروسکی برپا کنید
عروسکهای جورابی یا انگشتی درست کنید یا از اسباببازیهایی که دارید استفاده کنید. پشت میز با کودک خود مخفی شوید و عروسکها را حرکت دهید.
به مهارتهای حرکتی ظریف اهمیت بدهید
مهارتهای حرکتی ظریف را به روشهایی فراتر از میز کاردستی رشد دهید و تقویت کنید. به کودک خود کمک کنید با گچ تصویری از یک روستا را روی زمین بکشد. از چوب برای نوشتن حروف الفبا روی خاک یا روی آرد گندم یا آرد ذرت استفاده کنید.