نقش مکمل غذایی در جبران کمبود ویتامین و مواد غذایی
بسیاری از افراد از مکمل های غذایی برای کمبود مواد مغذی و ویتامین استفاده می کنند. هیچ شواهد علمی مبنی بر اینکه مصرف ویتامین ها یا مکمل های غذایی در هر زمان خاصی از روز اثربخشی را افزایش یا کاهش دهد وجود ندارد. مهمترین چیز این است. که مصرف برخی ویتامین ها در یک زمان می تواند عوارض جانبی را کاهش دهد.پامیشا در بررسی نقش مکمل غذایی در جبران کمبود ویتامین و مواد غذایی تاکید می کند.که ویتامین ها و مکمل ها و غذا می تواند تأثیر مثبتی بر سلامت کلی بدن داشته باشد.
شرایط ایده آل برای مصرف انواع ویتامین ها
ویتامین های مختلف اثرات متفاوتی بر بدن دارند. از این رو، استفاده از برخی از آنها با ملاحظاتی تعیین می شود. به عنوان مثال، چه ویتامین هایی را می توان در وعده ناهار مصرف کرد.
اگرچه مطالعات دستورالعمل های مختصری برای جلوگیری از عوارض جانبی مکمل ارائه می دهند. با این حال، به طور کلی، شواهد علمی زمان صحیح مصرف ویتامین ها را نشان نمی دهد. مهمترین نکته این است که افرادی که از مکملهای ویتامینی استفاده میکنند، بهخصوص کسانی که کمبود برخی ویتامینها دارند، مصرف مکملها را قطع نکنند.
ویتامین چیست؟
ویتامین ها گروهی از مواد غذایی هستند که ارزش انرژی زایی ندارند و در ساختمان سلول ها و بافت ها شرکت نمی کنند، ولی با این حال برای انجام واکنش های شیمیایی درون سلول ها ضروری به نظر می رسند. کمبود این مواد در بدن می تواند باعث ایجاد عوارض و بیماری های گوناگون شود.
به طور کلی ویتامین ها به دو دسته ی ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول در چربی تقسیم می شوند.
ویژگی های ویتامین های محلول در آب
این ویتامین ها از ۸ ویتامین گروه B و ویتامین C تشکیل می شوند. ویتامین های محلول در آب به دلیل دفع از طریق ادرار باید به صورت روزانه دریافت شوند. این ویتامین ها توسط روده ها جذب می شوند و بعد از وارد شدن به جریان خون، مورد استفاده قرار گرفته یا دفع می شوند.
در بدن انسان به طور طبیعی نمی تواند ویتامین های محلول در آب تولید و ذخیره کند، بنابراین دریافت این ویتامین ها از غذاهای حیوانی یا گیاهی و همچنین مکمل های غذایی بسیار مهم است.
ویتامین های محلول در آب
۹ ویتامین محلول در آب عبارتند از ویتامین B۱ (تیامین)، ویتامین B۲ (ریبوفلاوین)، ویتامین B۳ (نیاسین)، ویتامین B۵ (اسید پانتوتنیک)، ویتامین B6، ویتامین B۷ (بیوتین)، ویتامین B۹، ویتامین B۱۲ (کوبالامین)، ویتامین C هستند.
تفاوت ویتامین های محلول در آب و محلول در چربی
ویتامین های محلول در آب به صورت روزانه باید دریافت شوند زیرا بدن ما قادر به ذخیره آن نیست و دفع می کند در صورتی که ویتامین های محلول در چربی در کبد و سلول چربی ذخیره می شوند و بخش کمی از آن توسط ادرار قابل دفع است و البته مصرف یک بار در هفته و ماه آن کافیست.
مصرف زیاد ویتامین های محلول در آب برخلاف ویتامین های محلول در چربی سمیت ایجاد نمی کند.
ویتامین های محلول در چربی:
این ویتامین های محلول در چربی در مقادیر کم مورد نیاز هستند. حتی مصرف زیاد این ویتامین ها می تواند مضر باشد و منجر به مسمومیت شود و این نوع ویتامین های محلول در چربی که مورد نیاز بدن است از غذا به دست می آید. و از نام آنها مشخص است که ویتامین های محلول در چربی حل می شوند و باید در غذا مصرف شوند تا کاملا جذب شوند. با یک رژیم غذایی متعادل حاوی مواد مغذی مختلف، این ویتامین ها کم نخواهند بود.
برخی از انواع ویتامین های محلول در چربی:
- ویتامین (A)
- ویتامین (D)
- ویتامین (E)
- ویتامین (K)
سایر مکمل های غذایی :
بدن به مقدار نسبتا زیادی از مواد معدنی اصلی نیاز دارد و آن را ذخیره می کند. اهمیت این مواد معدنی بیشتر از مواد معدنی جزئی نیست؛ فقط به مقدار بیشتر در بدن وجود دارد.
مواد معدنی اصلی به طرق مختلف در سراسر بدن حرکت می کند. مثلا، پتاسیم فورا جذب جریان خون می شود و درست مانند ویتامین های محلول در آب آزادانه حرکت می کند و توسط کلیه ها دفع می شود. کلسیم بیشتر شبیه ویتامین های محلول در چربی است زیرا برای جذب و انتقال به حامل نیاز دارد.
برخی از این مواد معدنی عبارتند از :
- آهن
- منیزیم
- کلسیم
- روی
سخن پایانی
پامیشا در مقاله نقش مکمل غذایی در جبران کمبود ویتامین و مواد غذایی ، نشان میدهد. مصرف مکمل های ویتامینی با اثرات چشمگیر بر سلامت کلی بدن همراه است.و زمان مصرف مکمل در طول شبانه روز به ندرت حائز اهمیت است با این حال در خصوص برخی ویتامین های گروه B در بعضی موارد ممکن است به کاهش عوارض نامطلوب کمک کند.
اگر نیاز است تا فرد در دوران بارداری و یا به منظور جبران کمبود ویتامین، مکمل دریافت نماید بهتر است آن را همراه غذا مصرف کند تا جذب آن افزایش پیدا کند.