پارچه جین (jean) ، آشنایی با انواع و نحوه تولید آن
پارچه چین را عموم مردم با توجه به شلوارهای جین یا لی شناخته اند این به شلوارها با پارچه دنیم یا Dungaree دوخته می شوند. دنیم نام نوعی پارچه کتان با بافت راهراه و ضخیم است که اگرچه همهگونه پوشاک با آن دوخته میشود ولی این پارچه عمدتاً برای دوخت شلوار به کار میرود. در ایران در لفظ عامیانه به «جین»، «لی» هم گفته میشود که در حقیقت لی نام یک نماد بازرگانی است.پامیشا تمام این موضوعات را در مقاله آشنایی با انواع پارچه جین (jean) توضیح میدهد.
مهم نیست چند سالته چه زن، چه مرد و چه کودک، همه ما حداقل یک شلوار جین یا لباس در کمد لباس خود داریم. پارچه ای دوست داشتنی و کاربردی دارد.اگرچه از اواسط قرن نوزدهم از جین در تولید و دوخت انواع لباس استفاده می شد. اما همچنان به همان اندازه محبوب است که در گذشته بود و همچنان هر روز محبوب تر می شود.
پارچه جین و روش تولید آن
همانطور که گفتیم پارچه جین برای اولین بار در قرن 19 مورد استفاده قرار گرفت. معدنچیان و کاوشگران طلا روزهای زیادی را صرف کاوش در بیابان ها و معادن طلای ایالات متحده کردند. در این صورت لباس هایشان آنقدر زود فرسوده می شود که به یکی دیگر نیاز پیدا می کنند. جیکوب دبلیو نوادا; خیاطی به نام دیویس با استفاده از مواد پنبه ای لباس می ساخت که بسیار محکم بود و می توانست در برابر شرایط محیطی معادن و صحرا مقاومت کند. او از این پارچه ها شلوار می دوخت و به معدنچیان و جویندگان طلا می فروخت.
جالب است بدانید که پارچه جین خیلی زود در بین معدنچیان رایج شد و همه تمایل به خرید شلوار جین داشتند. اکنون جیکوب توانست بدون اینکه به دنبال طلا باشد به ثروت، شهرت و محبوبیت دست یابد. آنچه معدنچیان به آن نرسیدند!
روش تولید پارچه جین این است که ابتدا از پنبه به عنوان ماده اصلی استفاده شود. البته پنبه باید چندین مرحله مختلف را پشت سر بگذارد تا به پارچه ای محکم مانند جین تبدیل شود. پس از برداشت پنبه، تولید نخ، رنگرزی و تصفیه، نوبت به تولید جین می رسد. برای این منظور الیاف مصنوعی به نام اسپندکس یا الاستین که خاصیت ارتجاعی بالایی دارد وارد چرخه تولید می شود و ظرفیت کشش جین را 15 درصد افزایش می دهد.
سپس نوبت به رنگ آمیزی جین می رسد، نخ تار سفید و پود آن نیلی است. در گذشته از دو نوع رنگ برای رنگ آمیزی جین استفاده می شد، گوگردی و نیلی روشن. رنگ نیل از گیاهانی از خانواده نیل تهیه می شود که در کشورهای شرق آسیا رایج است. اما در حال حاضر رنگرزی پنبه با استفاده از رنگهای نیلی مصنوعی و شیمیایی انجام میشود و با قرار گرفتن پنبه در معرض رنگ و اکسیداسیون، رنگ غلیظتر و قویتر میشود. جدای از آن، امروزه رنگ های دیگری مانند مشکی، صورتی، سفید و خردلی در بین مردم رایج و پرطرفدار است. اما همچنان جین رنگ نیلی و شکل سنتی، دوستداران بیشتری در دنیا دارد.
نخ لیمو پس از رنگرزی آماده بافته شدن به پارچه ای محکم، جذاب و منحصر به فرد برای همه است. در حال حاضر کشورهای پاکستان، چین، هند، اندونزی، برزیل، ایتالیا، آمریکای شمالی، بنگلادش، ژاپن و سریلانکا به عنوان 10 تولیدکننده برتر این گونه در جهان شناخته می شوند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید سالانه تقریباً 300 میلیون شلوار جین در چین تولید می شود که به خودی خود مقدار خیره کننده ای است.
ویژگی های پارچه جین
1- اولین و مهمترین ویژگی جین دوام بسیار مطلوب آن است. پارچه ای که به راحتی پوشیده می شود و می توانید از زیبایی و دوام آن برای سالیان متمادی با شیک لذت ببرید.
2- با این حال، پس از خرید یک لباس با جنس جین، متوجه ته و سفتی بیش از حد خواهید شد. اما بعد از مدتی پارچه لباس شما نرم می شود; قلب مانند گذشته قدرت خود را حفظ می کند.
3- به راحتی اتو می شود. بنابراین، اگر بعد از شستن شلوار جین چروک هایی دیدید، نگران نباشید. با یک اتوی ساده تمام چروک ها با لباس های مورد علاقه تان خداحافظی خواهند کرد.
به طور کلی می توان انواع فیگورها را به چند دسته مختلف تقسیم کرد. همچنین مراحلی که هنگام ساخت پارچه طی می شود و تغییراتی که در هر مرحله روی پارچه ایجاد می شود، نوع پارچه را تعیین می کند. در عین حال انواع مختلفی از این پارچه ها با استفاده از مواد نخی و به شکل گرد تولید می شوند. اما فرآیند رنگ آمیزی و سایر مراحل ساخت تعیین می کند که چه نوع فیگور است. همچنین وقتی چندین نوع پارچه مختلف را می بینید، می توانید تفاوت بین آنها را فراموش کنید و همه آنها را فقط یک نوع پارچه ببینید. این پارچه ها عبارتند از:
پارچه جین خام
این نوع پارچه کتان پس از رنگرزی مراحل شستشو را طی نمی کند و ظاهری بادوام، یکنواخت و محکم دارد. این ویژگی ها همچنین آن را تبدیل به یک پارچه کتان همه کاره می کند که می تواند برای انواع پروژه های خیاطی و سایر منسوجات مانند کفش، کیف و کلاه استفاده شود.
پارچه جین معمولی: این نوع پارچه جین نیز از پنبه تهیه می شود و تمام لباس های جین که در فروشگاه ها و روی لباس افراد می بینیم از این پارچه دوخته می شود.
پارچه جین کشی
اگر برای ساخت جین از مواد 100 درصد پنبه ای استفاده شود، لباس های معمولی خواهیم داشت. اما سازندگان این لباس ها از الیاف مصنوعی اسپندکس برای ایجاد خواص متفاوت در پارچه استفاده می کنند که باعث کشش پارچه می شود. به همین دلیل این نوع پارچه لیمو بهترین انتخاب برای دوخت لباس های تنگ خواهد بود.
پارچه چین شسته شده با اسید
نوع دیگری از پارچه جین که امروزه رایج نیست. اما در دهه 1960، یونیفرم های ورزشی اسید شویی رایج شد. برای ایجاد این پارچه، جین خام با اسید قوی شسته شد تا بافت و شکل پارچه تغییر کند.
پارچه جین رنگی
همه ما پارچه لی را عمدتا به دلیل رنگ آبی سرمه ای آن می شناسیم. با این حال پارچه های جین انواع مختلفی دارند و تولیدکنندگان این پارچه را در رنگ های مختلف از جمله مشکی، سفید، خاکستری، صورتی و … می سازند تا بازار را به خود جلب کنند. این پروژه تطبیق پذیری لباس های دوخته شده را افزایش می دهد و یک راه عالی برای دوخت لباس برای کودکان، دختران جوان و هر کسی که به تنوع علاقه دارد است.