تخفیفات ناب پامیشه به داغی تابستون تا 50% تخفیف

مشاهده

لنز چشم و دانستنی های آن

لنز چشم و دانستنی های آن در پامیشا

لنز چشم و دانستنی های آن

افراد زیادی برای بهتر شدن بینایی شان از روش های خاصی استفاده می کنند. بر این اساس میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا از انواع لنز چشم استفاده می‌کنند. البته معمولاً از ظاهر این افراد متوجه وجود جسمی درون چشم‌هایشان نمی‌شوید. لنزهای چشمی چه هستند؟ و کار برد آنها چیست؟ خواندن این مقاله با عنوان لنز چشم و دانستنی های آن از مجله پامیشا تا انتها همه ابهامات را برطرف می‌کند.

لنز چشم چیست؟

لنز چشم به انگلیسی contact lens، دیسک منحنی‌شکلی است. که روی غشای اشک‌ها قرار می‌گیرد. و سطح چشم را می‌پوشاند. خود لنز در حالت معمول شفاف و بی‌رنگ است. اما گاهی یک تناژ رنگی کم به آن می‌دهند. تا استفاده از آن برای فرد راحت‌تر باشد. در گذشته‌های نه‌چندان دور، لنزهای چشمی فقط از جنس شیشه بودند. اما امروزه بیشتر مردم از لنزهای نرم استفاده می‌کنند. بطوری که اکثر بنزهای چشم امروزی از نوع انعطاف‌پذیر هستند.

شاید لنز به‌ظاهر وسیله مدرنی برای مراقبت از چشم به نظر برسد. اما عملاً قدمت طولانی و تاریخ درخشانی دارد. که به زمان رنه دکارت و لئوناردو داوینچی برمی‌گردد. نخستین‌بار یک شیشه‌گر آلمانی در اواخر قرن نوزدهم، لنز شفاف و محکمی تولید کرد. سپس در سال ۱۹۴۹ پزشکی آلمانی به ‌نام دکتر اویگن فیک، به ایده نخسین لنزهای چشمی رسید. که به مدت چند ساعت داخل چشم قابل استفاده بود.

لنز چشم و دانستنی های آن در پامیشا

انواع لنز چشم از نظر جنس

کاربرد اصلی لنز چشم عمدتاً رفع مشکلات بینایی مثل نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگمات است. اما برخی لنزهای چشمی با هدف صرفاً آرایشی و زیبایی هم تولید می‌گردند. که دیگر طبی محسوب نمی‌شوند. و در دسته لنز آرایشی قرار می‌گیرند. معمولاً لنز رنگی برای تقویت یا تغییر طیف رنگی بخش عنبیه چشم مورد استفاده قرار می‌گیرد. ولی همین لنز رنگی هم بسته به نوع و هدف مصرف‌کننده، می‌تواند. از نوع لنز رنگی طبی یا غیرطبی باشد.

همه انواع لنز پزشکی، باید دارای تأییدیه سازمان بهداشت باشند. و مجوز رسمی را دریافت کرده باشند. لنز طبی به نسخه پزشک نیاز دارد. و اگر هم به دنبال خرید لنز چشم رنگی و غیرطبی با هدف زیبایی و آرایشی هستید. هم بهتر است به توصیه‌های مقاله لنز چشم و دانستنی های آن و دکتر متخصص چشم برای خرید بهترین مارک لنز چشم توجه کنید.

نکته مهم

همان‌طور که گفته شد لنزهای آرایشی از نظر کاربرد در دو نوع لنز رنگی نمره‌دار و لنز رنگی بدون نمره عرضه می‌شوند. مدل‌ نمره‌دار در واقع در دسته لنز طبی جهت رفع ضعف بینایی قرار می‌گیرند. لنز رنگی بدون نمره هم کاربرد آرایشی و زیبایی دارد و در طیف‌های رنگی مختلف از سبز گرفته تا لنز چشم طوسی.،آبی، یخی، بنفش، قهوه‌ای و عسلی عرضه می‌شود. بدون شک قیمت لنز چشم طبی در مقایسه با لنزهای غیرطبی تزیینی، بالاتر خواهد بود ولی مزیت اصلی آن، رها شدن از شر عینک و سبک شدن چشم‌هاست. از آنجایی‌که لنز طبی مستقیما با قرنیه چشم ارتباط دارد، به آن‌ لنز تماسی هم گفته می‌شود.

۱. لنزهای سخت

لنز چشمی تماسی سخت دو مدل لنز سخت استاندارد (hard lenses) و لنز سخت نافذ اکسیژن (GP lenses) دارد.

لنز سخت استاندارد

نوعی از لنز است که به‌ دلیل مقاومت نسبت به نفوذ اکسیژن، قادر به انتقال اکسیژن نیست. از این‌رو قرنیه، اکسیژن مورد نیاز را از طریق پمپاژ اشک بین لنز و قرنیه به کمک پلک زدن تامین می‌کند. برای استفاده از لنزهای سخت استاندارد باید از محلول نرم‌کننده روی چشم استفاده شود. قیمت مناسب، نگهداری راحت و تأثیر بر رفع عیوب بینایی مثل آستیگماتیسم از جمله مواردی هستند که باعث محبوبیت این مدل لنزها شده است. البته این لنز معایبی مثل تاری دید و عدم رسیدن اکسیژن به اعضای بدن (یا همان هیپوکسی) هم دارند که ممکن است مشکلاتی را برای فرد به ‌دنبال داشته باشد.

لنز سخت نافذ اکسیژن

سروکله لنزهای سخت نافذ اکسیژن از اواخر دهه ۱۹۷۰ میلادی پیدا شد و مشکل عدم انتقال اکسیژن در لنزهای سخت قبلی را برطرف کرد. این لنزها اولین گزینه برای افرادی هستند که به قوز قرنیه یا «کراتوکونوس» مبتلا هستند. این نوع لنز چشم در حقیقت همان ویژگی‌های لنزهای چشمی سخت استاندارد را دارد و علاوه بر آن، استفاده‌اش راحت‌تر است.

۲. لنزهای نرم

لنز نرم، نسل جدید لنزهای چشمی تماسی است که به‌ جای مواد پلاستیکی از موادی تشکیل شده که آب نمک موجود در چشم انسان را جذب می‌کند. لنزهای نرم را به اصطلاح هیدروفیل یا همان آب‌دوست می‌گویند. که به‌ خاطر انعطاف‌ پذیری ، نرمی و طبیعی‌تر بودن‌شان، راحت‌تر روی چشم تحمل می‌شوند.

انواع لنزهای طبی

لنز طبی به دو نوع اصلی زیر تقسیم می‌شوند:

۱. لنز داخل چشمی

برای استفاده از این نوع لنز، جراح با استفاده از عمل جراحی، شکافی در قسمت جلویی چشم ایجاد می‌کند. لنز آسیب‌دیده چشم را برمی‌دارد و لنز داخل چشمی کار می‌گذارد. لنز طبی داخل چشمی برای درمان آب مروارید و برای جوانانی استفاده می‌شود که به ضعف شدید چشم (عیب انکساری درجه بالای چشم) مبتلا هستند. معمولاً این مدل لنزهای طبی عوارض زیادی ندارند.

۲. لنز طبی خارج چشمی

لنزهای طبی خارج چشمی، جایگزین عینک هستند و برای رفع اختلالاتی مثل نزدیک‌بینی، دوربینی، و آستیگمات روی قرنیه چشم قرار می‌گیرند. خود فرد می‌تواند این لنزها را درون چشم بگذارد یا بیرون بیاورد.

لنز چشم و دانستنی های آن در پامیشا

انواع لنز رنگی

لنزهای رنگی به سه نوع لنزهای رنگی پدیداری، رنگی شفاف و رنگی مات دسته‌بندی می‌شوند:

لنزهای رنگی پدیداری

چندان نقشی در تغییر رنگ چشم ایفا نمی‌کنند و بیشتر در رنگ‌های آبی روشن و سبز (رنگ‌های کم‌رنگ) تولید می‌شوند. چراکه هدف اصلی این مدل افزایش قدرت دید چشم فرد است.

لنزهای رنگی شفاف

برای تغییر رنگ و اصلاح دید به‌کار می‌روند و معمولاً نسبت به نوع قبلی پررنگ‌تر هستند. این مدل گزینه مناسبی برای افرادی نیست که رنگ چشم تیره دارند و بیشتر تأثیر خود را روی چشم‌های روشن نشان می‌دهند.

لنز رنگی مات

که برای رفع عیوب بینایی و اصلاح دید به‌کار می‌رود، قابلیت تغییر رنگ چشم حتی برای افراد با چشم تیره را هم دارد. لنز چشم طوسی، آبی، یخی، بنفش، فندقی، قهوه‌ای و ارغوانی ازجمله لنزهای رنگی مات موجود در بازار هستند.

لنز آرایشی

لنزهای آرایشی از نظر کاربرد در دو نوع لنز رنگی نمره‌دار و لنز رنگی بدون نمره عرضه می‌شوند.

انواع لنز چشم از نظر مدت زمان استفاده

لنز چشمی تماسی بر اساس مدت زمان استفاده و تاریخ مصرف به انواع لنز یک‌بارمصرف، روزانه، ماهانه، فصلی و لنز سالانه تقسیم می‌شود. استفاده از لنزهای تاریخ مصرف گذشته، موجب ایجاد مشکلات چشمی و عفونت می‌شود.

۱. لنز روزانه

همان‌طور که از اسمش مشخص است، این مدل لنز چشم صرفا برای زمان بیداری طراحی شده است و در حین خواب حتما باید از چشم بیرون آورده شود. در بهترین حالت لنز روزانه را نباید بیشتر از ۱۸ ساعت داخل چشم‌تان نگه دارید.

۲. لنز یک‌بار مصرف

لنز یک‌بار مصرف یعنی امکان استفاده مجدد از آن وجود ندارد و پس از خارج شدن از چشم باید دور انداخته شود. این مدل لنزها هم مانند لنزهای روزانه باید در زمان خواب از چشم برداشته شوند.

۳. لنز طولانی‌مدت یا سالانه

این نوع لنز برای استفاده بلندمدت طراحی شده‌اند و مانعی برای استفاده از آن‌ها در زمان خواب وجود ندارد. البته باتوجه به اینکه لنزهای سالانه در حین خواب از چشم خارج نمی‌شوند، احتمال عفونت چشمی آن افزایش می‌یابد. به‌همین دلیل استفاده از حتی این لنز در زمان خواب چندان توصیه نمی‌شوند. یادتان باشد لنزهای طولانی‌مدت را حداقل هفته‌ای یک‌بار از روی چشم‌تان بردارید و تمیز کنید.

۴. لنز فصلی

منظور از لنز فصلی، لنز مخصوص فصل بهار یا زمستان نیست. لنز فصلی به لنزهایی گفته می‌شود که طول عمر ۹۰ روزه دارند و پس از این دوره مصرف، باید دور انداخته شوند.

لنزهای چشمی از نظر مدت زمان بهینه استفاده تفاوت دارند، برخی از این لنزها یک بار مصرف هستند و برخی از آنها را می‌توان تا یک سال استفاده کرد. به صورت کلی بهتر است که در هنگام خواب لنزها را بیرون بیاورید.

مزایای استفاده از لنز چشم

برخی از مزایای مهم استفاده از لنزها عبارت‌اند از:

  • لنزها مشکلات استفاده از عینک را ندارند، خبری از بخارگرفتگی شیشه عینک نیست و دید فرد هم همیشه در زمان استفاده از آنها ثابت می‌ماند.
  • از آنجایی‌که لنز از بیرون دیده نمی‌شود و مثل عینک به‌چشم نمی‌آید، از نظر ظاهری، زیبایی فرد را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد.
  • در مقایسه با عینک‌ها، لنز تأثیر بیشتری در بهبود عملکرد چشم افراد دارند.
  • ورزشکارانی که نمی‌توانند در حین ورزش عینک بزنند، می‌توانند از لنز استفاده کنند.
  • میدان دیدی که لنزهای تماسی ایجاد می‌کنند، همانند چشم طبیعی است و برخلاف افرادی که عینک به چشم می‌زنند، نیازی به چرخاندن سر ندارند.
  • خستگی بینی و گوش ناشی از سنگینی عینک، در لنز چشم وجود ندارد.
  • استفاده از لنزها باعث رفع و بهبود آستیگماتیسم‌های نامنظم می‌شود.

معایب لنز چشم

معمولا در کنار مزایای استفاده از هر وسیله‌ای، معمولاً معایبی هم وجود دارد. لنز چشم هم از این قاعده مستثنی نیست و لنز چشم و دانستنی های آن ، معایب خاص آن را توضیح می دهد:

  • استفاده طولانی‌مدت از لنزهای چشمی و رعایت نکردن بهداشت، می‌تواند موجب عفونت چشمی شود.
  • لنزها برخلاف عینک به مراقبت و نگهداری بیشتری نیاز دارند.
  • در برخی شرایط آب و هوایی ممکن است محدودیت استفاده از لنز وجود داشته باشد.
  • مبتلایان به دیابت و افرادی که از پرکاری تیروئید رنج می‌برند، در استفاده از لنزهای چشمی دارای محدودیت هستند.
  • افراد مبتلا به بیماری‌های چشمی مثل بلفاریت، مجاز به استفاده از لنز چشم نیستند.
لنز چشم و دانستنی های آن در پامیشا

یادآوری نکات بهداشتی

  • وقتی برای مدتی از لنز چشم استفاده می‌کنید، ممکن است به آلودگی و حتی رسوب لوازم آرایشی چشمی دچار شود. به همین دلیل توصیه می‌کنیم مرتب آن‌ها را با محلول لنز بشویید.
  • برای اینکه لنز طبی آلوده نشود، پیش از آرایش کردن آن‌ها را در چشم خود قرار دهید.
  • زمانی‌که لنز روزانه دارید، هیچ‌وقت نخوابید.
  • در حین شنا یا حمام لنزها را بیرون بیاورید. معمولاً لنزهای یک‌روزه و عینک شنا (عینک شنا نمره‌دار) بهترین گزینه برای شنا کردن هستند. لنز یک‌روزه را پس از شنا می‌توانید به راحتی دور بیندازید.
  • در مواقعی مثل مسافرت که قصد دارید بارتان را سبک‌تر کنید، محلول ضدعفونی را از ظرف اصلی خود به ظرف کوچک‌تر منتقل نکنید. چراکه ممکن است به‌ دلیل از بین‌ رفتن حالت استریل محلول، احتمال عفونت چشمی افزایش یابد.
  • چشم عضو حساسی است و در هنگام استفاده از لنز چشم باید نکات خاصی را رعایت کنید تا عوارض را به حداقل برسانید.

مهم‌ترین نکات در رابطه با استفاده از لنز چشم

  • هربار پیش از مصرف دوباره لنزها، باید آن‌ها را ضدعفونی و تمیز کنید تا جرم‌های بیماری‌زا و پروتئین، چربی و کلسیم موجود در اشک چشم که روی سطح لنز جمع شده پاک شوند.
  • برای اینکه چشم‌تان به استفاده از لنز عادت کند، روز‌های اول فقط چند ساعت لنز را در چشم خود نگه‌ دارید و به ‌مرور ساعات استفاده را بیشتر کنید.

ملاحظات سلامتی

  • سیگار کشیدن برای کسانی که از لنز طبی استفاده می‌کنند، به‌خاطر تأثیر منفی که روی لنز می‌گذارد ممنوعیت دارد.
  • به‌منظور جلوگیری از عفونت چشم و از دست دادن بینایی، در صورتی‌که مشکل یا آسیبی برای چشم‌تان پیش آمده یا دچار التهاب و قرمزی شده است، از لنز طبی استفاده نکنید.
  • افرادی که از لنز طبی استفاده می‌کنند، باید به‌صورت مداوم توسط دکتر متخصص چشم معاینه شوند تا از هرگونه عارضه چشمی پیشگیری کنند.
  • در صورتی که به‌خاطر استفاده از لنز دچار التهاب، قرمزی چشم، ریزش اشک شدید، خشکی چشم یا تاری دید شدید، بلافاصله لنز را بردارید و با چشم پزشک تماس بگیرید.
  • حواستان باشد که وقتی در چشم خود لنز دارید، هرگونه فشار و مالش سخت چشم می‌تواند خطرناک باشد. در زمان استفاده از سشوار و اسپری‌های مو حتما چشم‌تان را ببندید.
  • در صورتی‌که لنز چشم گذاشته‌اید، از هیچ قطره چشمی استفاده نکنید. چراکه این قطره‌ها موجب ایجاد رسوب روی لنز می‌شوند.
  • استفاده از لنز به استثنای لنزهای عدم اصلاح دید، محدودیت سنی ندارد.
  • افراد مبتلا به آستیگمات هم می‌توانند از لنز استفاده کنند، ولی باید باتوجه به شماره چشم خود، با متخصص چشم مشورت کنند.
  • به تاریخ انقضای روی بسته‌بندی لنزها توجه کنید.

سخن پایانی

پامیشا در معرفی لنز چشم و دانستنی های آن کاربرد و انواع لنزها را بیان کرده است. لنز یکی از لوازم آرایش پرمصرف است. که می‌تواند زیبایی چشمان شما را دو چندان کند. و این روزها بیشتر بانوان شیک پویش از لنزهایی با رنگ‌های روشن مانند آبی و سبز استفاده می‌کنند.

توجه داشته باشید که حتما برای خرید و استفاده از این لنزهای جدید، نکاتی که در این مطلب گفته شد را در نظر داشته باشید تا هم لنز مناسب خریداری کنید و هم آسیبی به چششمان زیبای شما وارد نشود.

استایل الگانت چیست؟

استایل گنگ چیست؟

استایل رترو چیست؟

استایل تینیجری چیست؟

روانشناسی لباس کودک

پوکی استخوان؛ علائم ، عوارض و درمان